Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Święto Siei: od wędzonej ryby po sękacze - uczta w Wigrach [zdjęcia]
Wędzone sielawa i sieja, przetwory rybne, zupa z ryb słodkowodnych i morskich - to przysmaki, które serwowane są w sobotę (13.09) podczas tradycyjnego Święta Siei w Wigrach k. Suwałk.
W Wigrach trwa prawdziwa uczta regionalna. W ogrodach klasztornych unosi się zapach zupy rybnej i wędzonej sielawy. Odwiedzający mogą także skosztować innych lokalnych przysmaków, takich jak miody, wędliny i sękacze.
Degustacje i pokazy rzemiosła
Oprócz degustacji organizatorzy zapraszają również na opowieści o tajnikach wędkarstwa, pokazy tradycyjnego rzemiosła oraz prezentacje wielu instytucji z Suwalszczyzny. To wszystko w ramach Święta Siei, które odbywa się już po raz piętnasty.
Uczta dla smakoszy
Niektórzy przyjeżdżają na to wydarzenie od samego początku. Jak mówią, cenią sobie bogaty program imprezy oraz jej przywiązanie do tego, co lokalne i tradycyjne.
Już zamówiłem rybkę! Teraz, po części artystycznej, przechodzimy do części konsumpcyjnej - mówi uczestnik Święta Siei.
Ryby z jezior Suwalszczyzny są nie tylko zdrowe, ale też coraz bardziej doceniane przez mieszkańców i turystów. Duża w tym zasługa organizatorów wydarzenia.
Celem Lokalnej Grupy Rybackiej jest promowanie wyrobów kulinarnych i zwiększanie spożycia ryb. Tradycyjnie już częstujemy zupą rybną i wędzoną sielawą. Kultywujemy nasze lokalne tradycje kulinarne, ale również te związane z rzemiosłem i sztuką ludową - mówi prezes Stowarzyszenia Lokalnej Grupy Rybackiej "Pojezierze Suwalsko-Augustowskie" Cezary Cieślukowski.
Koncerty i atrakcje dla publiczności
Impreza w ogrodach klasztornych potrwa do godz. 18:00. W programie są także koncerty lokalnych zespołów i pokaz Strongmanów. Gwiazdą wieczoru będzie Adam Gałka - znany jako polski Elvis.
Sieja - bohaterka legendy wigierskiej
Sieja to dość rzadka i droga ryba. Mówi się, że najlepsza pochodzi właśnie z jeziora Wigry. Sieja jest bohaterką legendy wigierskiej, która głosi, że "przywędrowała" nad Wigry dzięki bratu Barnabie, zakonnemu kucharzowi, który chciał przygotować wyjątkowe danie dla współbraci.
Według legendy Barnaba poprosił o pomoc diabła. Czart zobowiązał się dostarczyć mu przed świtem smaczną rybę, w zamian żądając duszy zakonnika, na co ten się zgodził. Jednak chcąc przechytrzyć diabła, Barnaba uderzył w dzwony na długo przed wschodem słońca. Słysząc ich bicie, diabeł wystraszył się, wypuścił rybę. zawył i uciekł, a Barnaba przechwycił sieję, a zarazem uratował swoją duszę.
Organizatorem Święta Siei jest Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka "Pojezierze Suwalsko-Augustowskie".